Rigging, wat komt er allemaal bij kijken?
Op een beurs in Frankfurt ging het laatst bijna mis. Niet bij ons gelukkig, maar bij een collega standbouwer. Een deel van de ophangconstructie boven een stand had het begeven. Gelukkig was de beurs op dat moment gesloten en was er niemand in de stand aanwezig, anders had het weleens heel fout af kunnen lopen. Daarom staan we in dit artikel stil bij het hoe en wat van rigging.
Wat is rigging?
Rigging is een verzamelnaam voor het ophangen van materiaal dat nodig is bij een evenement of beurs. Denk hierbij aan LED Screens, verlichting, decoratie of speakers. Bij concerten is dit goed te zien. Daar hangen enorme speakertorens, lampen en screens op hoogte om zo de beste concertbeleving te geven. Daar waar het op een bouwplaats voor personen ten zeerste verboden is om zich onder de last te begeven, hangt die last bij een evenement, congres of beurs doodgewoon als een zwaard van Damocles boven uw hoofd. Dit is mooi te zien op deze foto van een evenement dat we mochten verzorgen voor Vanderlande in Veghel. Kan dat zomaar? Jazeker! Voor ons is het zelfs dagelijkse kost, maar dit gezegd hebbende, zult u begrijpen dat rigging bij exposities, evenement en beurzen aan de strengste veiligheidseisen moet voldoen.
Wat heeft rigging te maken met natuurkunde?
Rigging heeft alles te maken met materiaalsterkte en spanning. Wordt de spanning in een bepaald gebied groter dan de sterkte van het materiaal? Dan kan het materiaal de last niet meer dragen en zien we situaties ontstaan als die in Frankfurt (zie foto). De kunst is dus om nauwkeurig te berekenen wat de constructie aan kan en daar een veiligheidsmarge bij op te tellen, zodat de constructie 100% stabiel is. Dit soort berekeningen vereist kennis van zaken, zeker in de evenementenbranche waar bezoekers onder zware expositiematerialen doorlopen. Om u een voorbeeld te geven: de Aluvision Ledtegels waarmee wij werken, wegen tot wel 12 kilo per screen. In een complete Ledwall gaan met gemak 60 van die tegels. Dat is 720 kilo schoon aan de haak (of aan de draagconstructie in dit geval). Dat gewicht mag natuurlijk onder geen beding naar beneden komen.
Ingestorte rigging in Frankfurt
Zo kiest u het juiste riggingmateriaal voor uw evenement
Staat u op punt om een beurs of evenement te organiseren? Denk dan alvast goed na over welke materialen u op hoogte wilt inzetten. Denk aan screens, licht, geluid en decoratie. Beantwoord vervolgens voor uzelf vragen als: Waar komen de materialen te hangen? Wat wegen ze? Wat is er toegestaan bij het beursgebouw of op de evenementenlocatie? Aan welke veiligheidseisen moeten ze voldoen? Waar moeten de stopcontacten zitten en wat is de nodige spanning? Met deze gegevens kunt u om te beginnen een puntlastberekening maken die u vervolgens ter goedkeuring moet indienen bij de locatie van uw keuze. Daarna… Oké, even pauze.
We staan er niet vreemd van te kijken als de moed u nu in de schoenen zakt. Rigging is echt een vak apart. In plaats van u toe vermoeien met een rigging-stappenplan, vertellen we daarom liever hoe wij het bij Bridge Event Facilities aanpakken.
Veiligheid voorop door nauwkeurige berekening
Wij nemen de veiligheid van de projecten die we afleveren heel serieus. Dat begint met de berekeningen die we doen. Met een constructietekening als input, maken we voor elk riggingvraagstuk een tekening met benodigde materialen en riggingpunten. Alle materialen (screens, lampen, of decoratie) hangen we stuk voor stuk op aan 4 punten. Voor elk van die 4 punten maken we een puntlastberekening. Dit verwerken we in een rapport met tekening dat vervolgens naar de evenementenlocatie gaat voor goedkeuring.
Juiste stroomtoevoer
Een evenement of beurs kan natuurlijk niet zonder stroom. U zult dus voldoende aansluitingen op het lichtnet moeten hebben die voldoen aan de normen van het land waar u zich bevindt. En dat is soms lastiger dan gedacht, zelfs binnen onze eigen Europese Unie. Want ondanks dat een land als Duitsland bijvoorbeeld dezelfde netspanning heeft als in Nederland, zijn er wel andere eisen voor de stroomverdeelkast. Daarom werken wij met stroomverdeelkasten die geschikt zijn voor heel Europa, inclusief Duitsland.
De beste rigging equipment
Op basis van het rapport kunnen we ook berekenen welke takel er nodig is. Als het gaat om takels werken we alleen met het beste materiaal: Chainmaster D8+. Deze takel werkt niet alleen fijn, maar is ook wat lichter van gewicht dan zijn soortgenoten. Het voordeel daarvan is dat de objecten die we eraan hangen wat zwaarder mogen zijn dan bij soortgelijke takels. Bovendien heeft deze takel een veiligheidsfactor van 1:8. Dat is echt veel meer dan de gebruikelijke 1:5-factor. De veiligheidsfactor geeft de marge aan tussen de maximaal toegestane spanning en de maximaal optredende spanning. Die marge is bij onze takels dus heel ruim. Alle takels worden bovendien jaarlijks gekeurd.
Kennis van beursgebouwen en expositieruimtes
Elk beursgebouw en elke expositieruimte heeft een eigen constructie en daarmee plaatsgebonden regels waaraan de rigging moet voldoen. Wij verzorgen modulaire standbouw en expotechniek bij beurzen in heel Europa en weten welke eisen er gelden. Hier hoeft u zich dus niet druk om te maken als u ons inschakelt. Ontzorgen zit in ons DNA.
Door onze kennis van rigging kunnen we sneller voor u bouwen
Veel standbouwers doen niet aan rigging en veel riggingexperts doen geen standbouw. In de praktijk betekent dit dat er tijdens het bouwen van de stand steeds gewacht moet worden op de motortakels van de evenementenlocatie. Hiermee gaat er kostbare tijd verloren. Bij Bridge Event Facilities zijn we thuis in beide specialismen. We vergelijken onszelf weleens met een theater. Er zijn aparte technici voor het licht, het geluid en de decorbouw. Wij zijn theatertechnici, we doen al deze dingen. Dat maakt onze werkwijze heel efficiënt, we kunnen uw stand of evenement snel opbouwen en afbreken, inclusief de rigging. Dat kan zomaar betekenen dat u ons een dag minder in hoeft te huren en zelfs bespaart op huurkosten voor de beurslocatie.
Geen leverancier, maar partner
“Show your best!”, dat is ons motto. We laten ons van onze beste kant zien om ervoor te zorgen dat uw beursstand of evenement dat ook doet. We zijn geen leverancier, maar een jarenlange partner die u van A tot Z ontzorgt bij uw beurs, congres of evenement. We organiseren zelfs virtuele evenementen. Verder zijn we gespecialiseerd in het plaatsen van hoogwaardige Led walls. Onze Led screens van Aluvision hebben een naadloze buitenhoek, waardoor alle screens zó perfect op elkaar aansluiten dat een Led wall van tientallen screens eruit ziet als één enorm scherm.
Dit zijn onze diensten
- Duurzame standbouw
- Virtuele stands en beurzen
- Expotechniek
- Rigging
- AV-techniek
- Aluvision Ledsreens met naadloze buitenhoek
- Lichttechniek
- Stroomvoorziening
Duurzaamheid voorop
De wereld om ons heen verandert, ook in onze branche. Daarom staan wij voor duurzame stands, gemaakt van recyclebare en herbruikbare materialen. Bijvoorbeeld voor een volgende beurs waarop u aanwezig bent of door decoratiemateriaal in te huren. Algemeen directeur (en 40 jaar rot in het vak) René Verbruggen: “Het mooiste initiatief vind ik Stichting Meijerijstad. Via deze organisatie zorgen we ervoor dat gebruikt materiaal, zoals floor covering, in Oekraïne terecht komt. Het is fijn om op deze manier zorg te kunnen dragen voor onze planeet en de mensen die lijden onder de oorlog in Oekraïne een handje te helpen. ”
Persoonlijk advies nodig?
Bridge Event Facilities is gevestigd in het Brabantse Schijndel. Drijvende kracht achter het veelzijdige bedrijf is algemeen directeur René Verbruggen. Zoals u zich voor kunt stellen is de technische ondersteuning van een evenement vrijwel nooit het werk van één persoon, maar van een heel team. Bij Bridge Event Facilities doen we dit al meer dan 30 jaar. Samen zorgen we voor het allerbeste resultaat.